Rhind Papirüsü



Rhind Papirüsü adı verilen bu papirüs, matematik alanında bilinen ilk belgedir (MÖ 1600); 1858 yılında İskoçya'lı antikacı Alexander Henry Rhind Nil yakınında küçük bir köyde buldu. Belge bugün Londra'da British Museum'dadır. Uzunluğu yaklaşık 5,50 metre, genişliği 30 santimetredir. Somut bir problem içermeyen bu belgede paylaşım (geniş anlamda kesirler o dönemde henüz bilinmiyordu) ve alan ölçümleri konusunda yöntemlere yer verilir.

Dresden Kodeksi



Mayalar'ın sayı bilgisi o çağda çok ileri düzeydeydi, çünkü sayının yazımında basamaktan yararlanılıyordu. Sayılar dik konumunda yerleştirilen paketlerle ayrılıyordu; paketler de sağdan sola yatay konumda dizilmekteydi. Mayalar'da biri halkın, öteki din adamlarının kullandığı iki yazım türü vardır. İkincisi daha bilimseldi ve oldukça karmaşık bir takvim oluşturmakta kullanıldı.



Aylak Abaküs Nedir?

Sayıları ve geometri çalışanlarını konuşturan, onları haber yapan, hem sonra istediğinde masallar bile anlatan matematikli bir blog çalışmasıdır.


Sınıfımızı güzelleştirmek için bir saksı alıp çiçek dikeceğiz. Çiçekçide lale, papatya, karanfil ve gül var. Saksı olarak seramik ve plastik olmak üzere iki farklı seçenek var. Kaç farklı biçimde çiçek dikebiliriz?



Yenimuhacır İlköğretim Okulu 6A Sınıfı öğrencilerinden
Efkan DİNÇ'in
"Genel Çarpma Özelliği" konulu çalışması.
Sıfır sembolünü Mısırlıların Mayalılardan önce kullandığı biliniyor. Bu sembolü sadece 11 ile 101 arasındaki farkı belirtmek için kullanmışlar. Mayalılar "sıfır" sembolünü kullananlar olarak ünlenmişlerdir ancak onlarda günümüzde kullandığımız şekliyle ele almamışlardır. Sıfır'ı modern günümüze en yakın şekilde kullananlar Hindulardır. Mayalılardan daha gelişmiş bir biçimde, tutarlı ve matematiksel temellere dayanan bir biçimde kullanıyorlardı.
Mayaların kullandığı sayı sistemi bizim bugün kullandığımızdan çok farklı. Birden dörde kadar olan sayılar için noktalar kullanılıyor. Beş ve beşin katları olan sayılarsa çizgilerle ifade ediliyor. Bu sisteme göre, birden ona kadar sayılar şöyle:




Ahmet Yenice İlköğretim Okulu 7D sınıfı öğrencilerinden
Çağlar Ozan ANBARCI'nın
"Çevremizdeki Cisimler" adlı ürün dosyası çalışması.

Yazan:
Betül BALIK
6B Sınıfı
Bölümlü Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu
Of-TRABZON

1 Ekim 2007

Proje- 3: Geometrik Cisimler



Proje Adı: Geometrik Cisimler
Proje Ödevi Konusu: Sizden düzgün geometrik cisimlerin (Prizmalar, Piramitler, Küre...) maketlerinin hazırlanması istenmektedir.
Yönerge: Aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
  1. Çalışma takvimini hazırlayınız, kaynakları ve veri toplama araçlarını belirleyiniz.
  2. Düzgün Prizma ve Piramitlerin özelliklerini öğreniniz.
  3. ık ve kapalı şekillerini çizip özelliklerini maddeler halinde yazınız.
  4. Alan ve hacimlerinin nasıl bulunacağına dair formülleri yazıp örnekler çözünüz.
  5. Verileri toplayıp düzenleyiniz. Cisimlerin maketlerini aynı tabanlı prizma ve piramitlerin taban uzunlukları aynı olmak koşuluyla kartonla hazırlayınız. Hayal gücünüzü kullanıp farklı renk ve desenlerde cisimler oluşturabilirsiniz. (Yukarıdaki örnek resimden yararlanabilirsiniz.)
  6. Proje taslağını hazırlayıp yazınız
  7. Çalışmalarınızda yararlandığınız kaynakları mutlaka belirtiniz.
  8. Proje konusunun, alınış ve teslim tarihinin, kaynakların, şahsi bilgilerin ve konuya uygun resimlerin bulunduğu bir kapak hazırlayınız.
  9. Projeniz ile ilgili gelişmeleri bana bildirin.
  10. Projeyi değerlendiriniz ve sınıfa sununuz.
  11. Başarılar diliyorum.
Proje Adı: Matematik ve Çevremiz
Yönerge:
Aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
  1. Çalışma takvimin hazırlayınız, kaynakları ve veri toplama araçlarını belirleyiniz.
  2. Çokgenlerin özelliklerini inceleyiniz. Açılarının nasıl ölçüleceği , iç açı ölçüleri toplamının nasıl bulunacağı gibi formülleri öğreniniz bunlarla ilgili örnekler çözünüz.
  3. Verileri toplayıp düzenleyiniz. Çevrenizde gördüğünüz çokgensel bölge modellerini ve bu modellerle yapılmış süslemeleri belirleyiniz. Herbirinin şeklini çiziniz. Kullanılan şekillerin iç açılarını bulunuz. Şekillerin birleştiği her bir köşedeki iç açıların toplamını bulunuz. Çizdiğiniz geometrik şekillerde ne tür simetriler olduğunu bulunuz. (Çizim yerine çevrenizde gördüğünüz geometrik şekillerin fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Bunlardan bir poster oluşturabilirsiniz. Aşağıda bir örneğini göreceksiniz.)
  4. Proje taslağını hazırlayıp yazınız
  5. Çalışmalarınızda yararlandığınız kaynakları mutlaka belirtiniz.
  6. Proje konusunun, alınış ve teslim tarihinin, kaynakların, şahsi bilgilerin ve konuya uygun resimlerin bulunduğu bir kapak hazırlayınız.
  7. Projeniz ile ilgili gelişmeleri bana bildiriniz.
  8. Projeyi değerlendiriniz ve sınıfa sununuz.
  9. Başarılar diliyorum.


Proje
Adı:
Kaptan Jack Sparrow'u Bulalım!
Proje Ödevi Konusu: Kaptan Barbossa'nın yeniden ortaya çıkması ile kendilerine denizlerde yeni bir lider bulan Will Turner ve Elizabeth Swann, ellerindeki harita ile mavi sulara açılarak Jack'i bulabilmek için yola koyulurlar. Fakat bu yolculuk, karşılarına çıkacak bir dolu tehlike, hainlik ve ihanet ile doludur.
Yönerge: Aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
  1. Çalışma takvimini hazırlayınız, kaynakları ve veri toplama araçlarını belirleyiniz.
  2. İki boyutlu kartezyen koordinat sistemi hakkında bilgi toplayınız.
  3. Koordinat Sisteminde bir noktanın koordinatlarının nasıl ifade edildiği ile ilgili örnekler çözün.
  4. Verileri toplayıp düzenleyiniz. Hayal gücünüzü kullanınız. Okyanusun ortasında bir ada, etrafında köpek balıkları, korsanlar türlü tehlikeler.. Ve bu adada kurtarılmayı bekleyen bir adam. Yukarıdaki resimden de yararlanarak, bu ortamı bir koordinat sistemi üzerine yerleştiriyoruz.
  5. Proje taslağını hazırlayıp yazınız
  6. Çalışmalarınızda yararlandığınız kaynakları mutlaka belirtiniz.
  7. Proje konusunun, alınış ve teslim tarihinin, kaynakların, şahsi bilgilerin ve konuya uygun resimlerin bulunduğu bir kapak hazırlayınız.
  8. Projeniz ile ilgili gelişmeleri bana bildirin.
  9. Projeyi değerlendiriniz ve sınıfa sununuz.
  10. Başarılar diliyorum.