Matematik onu yaratanların elinden çıkıp ders kitaplarına girinceye kadar büyük bir değişim geçirir. Kitaplardaki matematik ister istemez uygulanacağı alanların beklentisi doğrultusunda katı, kesin ve teknik ayrıntılar içermektedir. Oysa matematikçiler o matematik bilgilerini hiç de kitaplarda gördüğümüz soğuk yüzleriyle yaratmazlar.

Matematiğin bilinmezlikleri içinde düşe kalka, çoğu zaman yanılıp düzelterek ilerler matematikçiler sonuca. Bir maceradır matematik labirentlerinde gerçekleri aramak. Bu belgeselde matematik macerasına katılmış ve çoğu topraklarımızda yaşamış matematikçilerin konuya bir insan olarak yaklaşmalarını ön plana çıkarıyoruz. Çekimleri Perge, Miletos, İznik, Didim, Bodrum Kalesi ve Davutlar Milli Parkı'nda gerçekleşen belgeselde Süleymaniye ve Şişli Askeri kütüphanelerinin zengin arşivlerinden orijinal elyazması kitaplar da görüntüye geliyor. Bu belgesel size matematiğin insan ögesini tanıtacak ve yüzyıllardır bu matematik macerasına insanların gönüllü olarak katılmış olmasını doğal karşılamanıza yol açacak.



Sunan: Ali Sinan Sertöz, Yapım-Yönetim: Zehra Tülin Sertöz Özgün Müzik: Can Attila, Kurgu: Yusuf Şen, Araştırma ve Metin: Ali Sinan Sertöz, Reyyan Ayfer, Zehra Tülin Sertöz Kamera-Ses: Alyat Burç, Cihangir Aydoğan, Hüseyin İmancı, Volkan Çınar, Necati Kaynarca Oynayanlar: Alparslan Acarsoy, Müjdat Alpak

TRT Market'ten satın almak için tıklayın!

1 yorum:

Caner dedi ki...

Harika Bir Belgesel. Keşke çocukken izleme şansım olsaydı. Matematiğin sevilmesi için bu belgeseLin izLenmesi gerekir diye düşünüyorum.